Att segla i Skandinavien

Är man nordbo eller har skandinaviska vänner, vet man förmodligen hur viktig båten är, särskilt för svenskarna. På sommaren blommar hela skärgården upp och båt efter båt ger sig ut mot nya äventyr på de trafikerade vattnen som följer hela landet från söder till norr.

segla-kroatien-day-8Men man behöver inte begränsa sig till att stanna i de svenska farvattnen. Många känner även för att ta båten och segla runt Danmark och vidare upp mot Norge för att få en större inblick i de skandinaviska kustremsorna. Och Finlands skärgård är inte fy skam den heller. En vanlig rutt som många gör för att vinna tid när man är på den östra sidan av Sverige och vill ta sig till den västra eller vidare upp mot Norge, är att segla igenom Göta Kanal. Kanalen är känd för sina många slussar och trevliga stopp på vägen och seglar man med sin sambo och lyckas ta sig igenom Bergs slussar och som det så skojigt kallas, “skilsmässodiket” vid Roxens strand, har man kommit en bra bit på väg i sin samarbetsförmåga, makar emellan.

Nya rutter

På senare tid har även en ny, mer omfattande väg hållit på att utforskas av seglartokiga personer som har velat ringa in alla de nordiska länderna och segla upp över Nordnorge och runda Kolahalvön och vidare bort mot Ryssland för att sedan ta sig in i Vita havet och följa kanalen som leder ända bort mot Östersjön. Visst kan det vara en rejäl utmaning att företa sig, men skam den som ger sig. Då får man dessutom uppleva olika sorters klimat samtidigt; allt från Skånes varma bris till Nordpolens isande vindar med Norges djupa fjordar i sikte allteftersom man seglar utmed den norska kusten.

Segla ner mot Tyskland

Befinner man sig istället i Sverige och vill kolla in Tysklands nordligaste punkt och ön Sylt med alla sina diskotek och krogar, kan man segla söderut och uppleva gränsen mellan Danmark och Tyskland. Är man på den andra sidan Danmark och vill undersöka resvägarna österut med dess mötesplatser, bör man stanna till vid Rügen som är Tysklands största ö, med underbara badorter.