Enmansjollen som tävlingsbåt

En jolle kan betyda olika saker. För många så är det en liten båt av gummi eller plast som man kan ta på släp efter en större båt. För andra så är det en liten segelbåt som är ett utmärkt redskap för barn och unga som vill lära sig konsten att segla.

Men jollen är inte bara ett träningsredskap utan går även utmärkt att tävla med och att segla och tävla med en enmansjolle är kul! Enligt Svenska Optimistjolleförbundet så finns det i Sverige runt 24 000 registrerade optimistjollar.

Optimistjollen är en liten enmansjolle som är flitigt använd av seglarskolor då man får segla den upp till det man fyller femton år. Det är en fyrkantig liten båt som är smidig att transportera, med sin längd på 2,3 meter så kan man transportera den på taket! Den är dessutom enkel att få ner i vattnet.

Det finns dock andra enmansjollar på marknaden och en annan av de mest kända kappseglingsmodellerna är lasern som har ett skrov av glasfiber och plast och rigg av aluminium. Det är en snabb båt med storsegel som utgör herrarnas tävlingsmodell i OS. Man ska ha i åtanke att det är en båt som är svårare att manövrera än optimisten och att den ger en större utmaning i hårdare vind tack vare större segel.

Europajollen, också kallad E-jollen, är en annan känd kappseglingsmodell och det är en lätt båt med master av olika material, bland annat kolfiber. I damernas OS så användes denna modell under lång tid men idag så har damerna övergått till Laser radial vilket är en variant av herrarnas båt. Att just denna båt utgjorde damernas modell i OS är för att den passar seglare av lägre vikt.

OK-jollen är också en populär båt även om den inte är lika vanlig. Denna modell är relativt svårseglad då segelytan är stor i relation till båtens längd (9 kvadratmeter mot 4 meter).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *