Guide till de bästa platserna i Stockholms skärgård

Om du har lyckan att ha en segelbåt eller en effektiv motorbåt, med vilken du kan ta dig runt och utforska både kända och mer undangömda ställen, bör du definitivt sikta in dig på Stockholms skärgård med de tusentals öarna och skärgårdens skatter som ligger undangömda för turister.

Fjäderholmarna

01_skb_fjaderholmarna_1240x858Den närmaste ögruppen i Stockholms skärgård, heter Fjäderöarna och är en ögrupp bestående av 4 öar i Lidingö kommun. Här kan man inte övernatta men stanna till om man vill bada eller äta gott på någon av de många krogarna eller se på konstutställningar.

Sandhamn Stockholms St. Tropez

Nattliv, kändisar, båtrace och lyxiga hotell. Ja, Sandhamn är förmodligen Stockholms mest kända ö och drar till sig lyxlirare från hela världen. Ca 3 timmar med båt från City eller med segelbåt och vips så är man bland det snygga folket. På Sandhamn finns även Seglarhotellet där gästerna får låna segelbåtar för att sedan koppla av i spat. Gillar man båtrace eller regattor, är Sandhamn en välkommen plats att söka sig till.

Möja

Vill man leva skärgårdsliv och samtidigt känna att man är på landet, kan man åka till Möja. Ön har flera byar och är en stor ö, fyra timmar från fastlandet. Möja är som en lantlig stad i skärgården och vill man träffa folk efter en lång seglartur till havs, är Möja ett utmärkt val. Däremot är det dåligt med badstränder.

Utö

Är man riktigt badsugen och samtidigt vill gå i Greta Garbos fotspår; ta en tur med båt till Utö. Här finns även sex fashionabla restauranger och en nattklubb. Utö är ett gammalt gruvsamhälle och gruvorna finns kvar att titta på än idag om man är kulturellt intresserad.

Huvudskär

Rena Saltkråkan-stämningen med hundratals kobbar och skär och röda fiskestugor. Här finns ingen dusch utan man får hoppa i från båten. Men ack vad det är charmigt!

Lidö – en orörd plats

I norra skärgården ligger Lidö som är ganska glest befolkad. Här får man således vara ifred och naturen är väldigt orörd och vacker. Vackra platser finns att utforska både från båten och från land.