På jakt med yacht i Östersjön

Östersjön har några magiska platser; det går inte att komma ifrån. Här kommer några vackra plaster att utforska med båt. Har man tid kan man även kolla in Classic Yacht Cups deltävlingar från maj till augusti som tar plats runt om i Stockholms och Finlands skärgård.

Svenska Högarna

OstersjonLängst ut i havsbandet i Stockholms norra skärgård, ligger ögruppen Svenska Högarna; Sveriges mest isolerade ö. Högarna ligger 18 distansmil öster om Möja och har man väl hittat hit, väntar en intressant flora och fauna med många speciella flyttfåglar.

Fårö på Gotland

Gå i Ingemar Bergmans fotspår och ta en tur med yacht förbi Fårö på Gotlands nordöstra del. De vackra sandstränderna, de många raukarna och den mystiska naturen, gör att man bara måste gå iland här.

Den finska skärgården

Finland har en mycket genuin skärgård som sträcker sig från söder och upp en rejäl bit utmed kusten. En berömd och eftertraktad plats i den finska skärgården (förutom Åland som ligger beläget i Bottniska viken och Ålandshav) är Åbo där man kan lägga till med båten och stanna en tid i staden som även utnämndes till Europas kulturstad 2011. Lämna båtlivet för ett tag och dansa finsk tango och bli berörd av de små medeltida byggnaderna som staden har att erbjuda.

Bornholm – Östersjöns pärla

Den danska ön är belägen i öster och är känd för sin kritvita sand och sina stora klippor och dalar som gömmer många små klarblå sjöar. Här finns det badtillfällen och vill man stanna till med båten här för att ta en paus, kan man med fördel vandra runt och utforska hela ön till fots.

Polska Rivieran

Jajamensan, Polen har också några guldkorn som man inte får glömma bort om man har turen att äga en yacht. Det som är extra positivt är att priserna är betydligt lägre än vid Medelhavets stränder. Vid de polska sandstränderna kan man njuta av vit sand, skönja de blåröda fälten med vallmo och blåklint och samtidigt stanna till i Gdansk och Sopot som har anor som semesterort sedan 1500-talet. Det är dessutom en beryktad kurort.