Segla runt i Sverige med Tom Cunliffe

Tom Cunliffe är en brittisk journalist som från början studerade juridik. Men han “trotsade lagen” och begav sig ut till sjöss istället. Havet pockade på hans uppmärksamhet och Cunliffe valde att slopa juridiken och arbeta som skeppare på yachter och samtidigt lära ut segling till nybörjare. Han var under samma tid också en aktiv frilansjournalist för båttidningar som Yachting World och Yachting Monthly.

TOM_CUNLIFFE_MUG_2010_SQUARECunliffe har seglat över hela världen, över Atlanten och från södra jordklotet till det norra. Men han har dock en plats som ligger honom extra varmt om hjärtat när det gäller just att segla. Denna plats är Sverige. Han älskar landet med sina ljusa nätter, den tysta ensamheten och fördelen att alltid hitta en avskild plats samtidigt som han värnar om den relativt rena naturen. När andra människor frågar Tom Cunliffe vad glädjen med kalla Sverige är, när man kan åtnjuta Spaniens soliga och varma kust med lyxiga drinkar och sandstränder, svarar han att man måste åka dit för att uppleva mystiken. Och när man väl är på plats förstår man varför en del istället väljer Skandinavien framför det packade Medelhavet.

Han börjar i charmiga Ystad i jakten på Wallander för att uppleva den hårfina gränsen mellan kulturen i både Danmark och Sverige. Han beger sig sedan uppåt mot Kalmarsund och Öland där han ser de vackra fyrarna och ser med egna ögon det vackra ekolandskapet som har bevarats.

Det sägs att svenskar är asociala men det håller han inte med om alls. Allteftersom man går på upptäcktsfärd genom orterna och tar sig en drink på en av de många krogarna, får man alltmer kontakter och upptäcker svenskarnas positiva sidor. Cunliffe älskar att segla i Sverige i juni månad då ljuset är som längst och semestersäsongen inte har satt igång riktigt ännu. Midsommar är perfekt, menar han. Då får man även passa på att njuta av delikatesser och inhemska matvanor och festa med själva ortsbefolkningen på olika platser.

Har du tur kanske du också får se Tom Cunliffe med sin båt “Constance” någonstans i Sverige.