Stockholms skärgård

Solvarma klippor, kobbar och skär och den saltmättade luften mot kinden. Någonstans kan man alltid finna sin ensamhet och utforska platser på egen hand utan att trängas som sillar på en varm sandstrand.

Stockholms skärgård är inte bara en avkopplande plats för stockholmarna själva under sommarhalvåret. Det är även en lisa för själen för utforskande turister som vill njuta lite av frisk luft, kanotpaddlande och trevliga seglatser mellan öarna.

Utforska skärgården

karingboskar1bljus650Oavsett vilka intressen man har, finns det garanterat något i Stockholms skärgård som kan fånga ens uppmärksamhet. I Sverige tycker många människor om att segla eller hålla på med motorbåtssport och då är verkligen de serpentinformade vattenvägarna runt öar och fastland särskilt bra att ha i åtanke. Under sommaren anordnas dessutom många tävlingar och evenemang i skärgården som t. ex. kappsegling, off-shore och mästerskap i jetski eller vattenskoter. Vill man testa sina egna kunskaper och hyra en båt eller ställa sig på ett par vattenskidor, är det ingen konst heller. Båtuthyrning och våtdräkter går att få tag på hur enkelt som helst.

Från Fjäderholmarna till Sandhamn och Svenska Högarna

Om man befinner sig i Stockholm men inte vill åka så långt, är ögruppen Fjäderholmarna ett bra alternativ. Har man ingen egen båt, går det båtturer dit ut från både Nybrokajen och Slussen varje timme. Turen tar ungefär 20 minuter och väl ute på holmarna finns både restauranger, utställningar och möjlighet till bad.

Är det istället den verkliga skärgården man vill åt och kanske även övernatta, finns det många intressanta öar att besöka. Sandhamn är en av dem. Där brukar Sveriges “societet” samlas på sommaren och här finns det både fartfyllda båttävlingar och möjlighet till uthyrning av utrustning för den som vill stanna lite längre. En verklig pärla där man ofta stöter på kända ansikten och rutinerat båtfolk.

Vill man utmana sig själv och samtidigt göra en rejäl segeltur, kan man ge sig ut ända till Svenska högarna som ligger längst ut i havsbandet. Men seglar man ensam är det bäst att veta vad man gör för ön är landets mest isolerade befolkade ögrupp.